Mondkapjes bestellen

Gepubliceerd op 17 mei 2020 om 20:38

Mondkapjes bestellen

Vanaf 1 juni 2020 dragen we allemaal een mondkapje in het openbaar vervoer. Dat betekent dat alle Nederlanders op dit moment mondkapjes bestellen. Maar waar moeten we op letten als we mondkapjes bestellen? Lees hier de drie belangrijkste punten:

 

1. De fit van het mondkapje

Het mondkapje moet goed afsluiten om je gezicht heen zodat de kans dat je virusdeeltjes inademt zo klein mogelijk wordt. Virus deeltje verplaatsen zich op een drager. Dragers zijn bijvoorbeeld kleine druppeltjes die ontstaan als we praten (Bake, Larsson, Jungkvist, Jungström en Colin, 2019). Met een mondkapje probeer je er dus voor te zorgen dat je deze druppeltje niet inademt en besmet kunt raken. Let dus goed op de fit van het mondkapje.

 

2. Het filter in het mondkapje

Een goed filter in een mondkapje zorgt ervoor dat dragers en dus virusdeeltjes worden tegen gehouden. Een katoenen stof is geen filter, ook niet als het katoen dubbel is. Dit geldt ook voor een keukenrol. Katoen en een keukenrol houden natuurlijk wel deeltjes tegen maar dit is relatief weinig als je dit vergelijkt met de hoeveelheid deeltjes dat een goede filterstof tegenhoudt. Goede filterstoffen zijn polypropyleen: F7 / ePM2,5 70%, F8 / ePM2,5 80% en F9 / ePM2,5 90%.  

 

3. Duurzaamheid van het mondkapje
Veel mondkapjes die je kunt kopen tussen de €0,99 en €1,50 zijn wegwerp mondkapjes. Als we in Nederland met meer dan 17 miljoen mensen elke dag mondkapjes weggooien zorgt dit voor een hoge druk op de natuur en op de productie van mondkapjes. Er worden nu veel mondkapjes aangeboden die je kunt wassen op 60 graden. Dat betekent dat je je mondkapje opnieuw kunt gebruiken. Beter voor het milieu en uiteindelijk ook beter voor jouw portemonnee.

 

Mondkapjes bestellen

  Mondkapjes kopen

  Tijdens de persconferentie op 6 mei 2020 kondigde Rutte aan dat we per 1 juni 2020 verplicht mondkapjes in het openbaar vervoer gaan dragen. Kappers en buiten sporten mogen weer opstarten. Maar vooralsnog blijft een groot deel van de horeca gesloten. Een belangrijke reden waarom dit besloten is en waarom we mondkapjes moeten dragen in het openbaar vervoer heeft te maken met verspreiding van Covid-19 via  aerosolen, oftewel zeer kleine "airborne" druppeltjes. Het verschil met niet "airborne" druppeltjes is dat deze blijven "zweven" in de lucht. Ze zijn zó licht (micron en submicron) dat afhankelijk van omgevingsfactoren ze in de lucht blijven hangen (Liu, Ning, Chen, et al., 2020).  

  Afgesloten ruimtes zoals bus, tram en de trein, waar veel mensen komen zijn daardoor extra gevaarlijk voor verspreiding van het coronavirus. Nu we steeds meer inzicht krijgen in de verspreiding van het virus kunnen we er gerichter tegen optreden zoals het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer. Dáárom wil je ook een veilig mondkapje zodat je niet besmet kunt worden en anderen niet kunt besmetten. 

  De veiligheid van een mondkapje bestaat niet alleen uit het filtermateriaal maar zeker ook de pasvorm van het mondkapje. Wanneer je langs de randen van het mondkapje toch lucht kan inademen is dat een risico. Het mondkapje moet daarom luchtdicht afsluiten zodat je alleen lucht kan aantrekken en uitstoten via de filterlaag in het masker.

  Tijdens een van de testen die op ons mondkapje hebben uitgevoerd was de slang die naar de deeltjesmeter leidde niet goed afsloten. Dit leidde er direct toe dat er drie keer zoveel deeltjes ingeademd werden. Dit terwijl er maar een zeer minimale lekkage was. Bekijk de vlog over deze test in het filmpje hieronder.

  Roze mondkapjes en andere designs

  We zien dat steeds meer mensen en bedrijven mondkapjes aanbieden. In maart 2020 zijn wij begonnen met het produceren van mondkapjes voor de tweede lijn zorg. Dit omdat er een tekort aan mondkapjes was in deze sector. Deze mondkapjes zijn gemaakt van de filterstof F7 / ePM2,5 70% en zijn getest. De testresultaten kun je hier lezen, 

   

  Deze mondkapjes hebben we doorontwikkeld tot fashion mondkapjes. De binnenkant van de fashion mondkapjes bestaat uit de filterstof F7 / ePM2,5 70%. De buitenkant is gemaakt van verschillende katoenen designstoffen. Roze mondkapjes zijn we mee gestart maar inmiddels hebben we zeven verschillende designs. Daarnaast maken we mondkapjes op maat vanaf 50 stuks. Maatwerk betekent dat de binnenkant gemaakt is van de filterstof F7 / ePM2,5 70% en de buitenkant van stof in de kleur en/of logo die je zelf bepaalt.

  Kruidvat mondkapjes

  Ook via diverse drogisterijen zoals het Kruidvat en Etos worden mondkapjes voor eenmalig gebruik aangeboden. Dit zijn chirurgische mondkapjes welke zijn gemaakt van een filterstof die getest is op bescherming tegen deeltjes van minimaal 3 micrometer (Kruidvat, 2020). Chirurgische mondkapjes zijn gemaakt om spatten tegen te gaan en zijn aan de zijkant open waardoor ze niet geheel afsluiten om je gezicht. Op de verpakking van de Kruidvat mondkapjes staat echter geen beschermingsklasse FFP1 of FFP2 genoemd. Zie de volgende paragraaf voor een uitleg over beschermingsklasse.

  Medische mondkapjes

  De medische mondkapjes worden onderverdeeld in drie beschermingsklassen: FFP1, FFP2 en FFP3. FFP1 biedt zeer weinig bescherming tegen virussen door zijwaartse lekkage zoals chirurgische mondkapjes (Passenier, 2020). FFP2 biedt significant meer bescherming dan FFP1 en wordt in het ziekenhuis gedragen. FFP3 biedt biedt ver uit de meeste bescherming en ook deze beschermingsklasse wordt door personeel in het ziekenhuis gedragen (Passenier, 2020). Mondkapje Fashion heeft de mondkapjes getest en vergeleken met een FFP2 mondmasker van 3M. De testresultaten kun je hier lezen. 

   

  Wil je mondkapjes bestellen?

  Ga dan naar onze bestel pagina.

   

  Bake, B., Larsson, P., Jungkvist, G.L., Jungström, E.L., Colin, A. (2019). Exhaled particles and small airways. Geraadpleegd van: https://doi.org/10.1186/s12931-019-0970-9

   Kruidvat. (2020). Kruidvat mondkapjes. Geraadpleegd van: https://www.kruidvat.nl/kruidvat-mondkapjes/p/5172238

   Liu, Y., Ning, Z., Chen, Y., Guo. M., Liu, Y., Kumar Galu, M., Sun, L., Duan, Y.,Cai, J., Westerdahl, W., Liu, X., Xu, K., Ho, K., Kan, H., Fu, Q., Lan, K., (2020). Aerodynamic analysis of SARS-CoV-2 in two Wuhan hospitals. Nature. Geraadpleegt van: https://doi.org/10.1038/s41586-020-2271-3

   Passenier, P. (2020). Mondkapjes beschermen onvoldoende tegen coronavirus. Geraadpleegd van: https://www.arbo-online.nl/veilig-werken/nieuws/2020/02/mondkapjes-beschermen-niet-tegen-coronavirus-10120369


   « 

   Reactie plaatsen

   Reacties

   Er zijn geen reacties geplaatst.