Testresultaten mondkapje

In maart 2020 is mondkapjefashion begonnen met de ontwikkeling van een model voor een mondkapje (dit model hebben wij de BL25 genoemd). Wij vinden dat iedereen toegang moet hebben tot beschermde middelen in deze tijd en hebben daarom veel aandacht besteed aan onderzoek naar een goede filterstof. Begin april hebben we ons model laten testen bij ecotax: www.ecotaxfiltertechniek.nl en met succes. Het mondkapje blijkt het gemiddelde aantal deeltje dat je inademt met 83% te reduceren.

 

De mondkapjes zijn aan de gehele binnenkant voorzien van een dubbellaags F7 / ePM2,5 70% polypropyleen filterdoek (ISO norm ISO16890).  Dit materiaal is de werkelijke werkzame filter in het mondkapje. Deze dubbele filterlaag is aan de buitenzijde voorzien van een laag van katoen of andere stof die goed ademt. Aan weerszijden is een elastiek van 5mm breed en 800mm lang bevestigd door gestikte knoopsgaten in de zijkantjes van het mondkapje. Eventueel kun je het mondkapje voorzien van een plaatje aluminium van 0,5mmx5mmx70mm.

Deeltjes reduceren 

In de lucht zweven deeltjes rond. Deze deeltjes bevatten allerlei materie zoals stof of een virus. Sommige deeltjes kun je zien bijvoorbeeld als de zon door het raam naar binnen schijnt kun je stofdeeltje zien rondvliegen. Andere deeltjes kun je met het blote oog niet zien. Het mondkapje van mondkapjefashion zorgt er dus voor dat je gemiddeld  83% van de deeltjes die in de lucht hangen, niet inademt. De werking van de filtratie is afhankelijk van de grootte van de deeltjes.

Grootte van deeltjes

Een virus beweegt zich voort op een drager. Bij COVID-19 wordt dit ook wel een “druppel” of “droplet” genoemd, bijvoorbeeld wanneer we met elkaar praten. Op deze manier kan de overdracht van het virus plaatsvinden. (Meer informatie over hoe COVID-19 zich verspreidt kun je lezen in dit artikel).
Een “druppel” is relatief groot en wordt daardoor eenvoudig tegengehouden door een mondkapje. Hoe fijner de filterstof waarvan het mondkapje gemaakt is, hoe minder deeltjes doordringen en daarmee wordt de kans dat een virusdeeltje binnendringt ook kleiner.

 

Testresultaten mondkapje 

Voor deze test is een Dustrak II particle counter gebruikt. De testresultaten van deze test kun je vinden in figuur 3.

 

In figuur 1 en 2 zie je de distributie van deeltjes die gemeten is tijdens de tests. In de tabel in figuur 3 zie je een oranje lijn, dit zijn de deeltje die aanwezig in de adem. Daarnaast zie je een blauwe lijn, dit zijn de aanwezige deeltjes als je geen mondkapje draagt. De grijze lijn geeft aan hoeveel de deeltjes dalen als je ons mondkapje op zet: 83%

Bekijk hieronder de vlog die we gemaakt hebben van de test ons mondkapje.

Mondkapje testresultaat

 

Figuur 1 Distributie deeltje gedurende de test.

Mondkapje filtrage

 

Figuur 2 Distributie deeltje gedurende de test.

Mondkapje kwaliteit

Figuur 3 Testresultaten BL -25

 

Mondkapje mondkapjefashion (BL25) vergeleken

De testresultaten van ons mondkapje alleen zeggen natuurlijk niet zo veel. Daarom hebben we de testresultaten vergeleken met de testresultaten van een 3M mondkapje met een FFP2 keurmerk en het mondkapje F8 (het masker dat Ecotax maakt). Deze resultaten kun je zien in figuur 4. Hieruit blijkt dat het 3M mondkapje 76% van de deeltjes tegenhoudt.

Wat verder opvalt is dat de filtratie van ons mondkapje verbetert naarmate de tijd vordert. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de dikte van de filterstof. Het materiaal waarvan een mondkapjefashion gemaakt is,  is beduidend dikker dan dat van 3M. Ons mondkaje houdt 83% van de deeltjes tegen.

Mondkapje laten testen

Figuur 4 Testresultaten BL -25 vergeleken

 

Note: de mondkapjes zijn door ecotax getest maar de mondkapjes zijn niet officieel gecertificeerd. Lees ook onze disclaimer.